Kruiskop / Philips schroevendraaier

  • Gereedschap
  • Extra Informatie
Een eenvoudige schroevendraaier.

Een schroevendraaier is een stuk gereedschap waarmee schroeven worden aangebracht en verwijderd. Het bestaat uit een handvat met een metalen steel waarvan het uiteinde zo gevormd is dat het in de kop van een schroef of een bout past. Een aparte categorie zijn de dopschroevendraaiers, die niet met het uiteinde in de kop gestoken wordt, maar om de kop heen. Die kop is meestal zeskantig. Daarmee kan je koppen van schroeven, moeren en bouten aandraaien, net als bij een dopsleutel.

Schroevendraaiers zijn in velerlei soorten, afmetingen en kwaliteiten verkrijgbaar. Er bestaan schroevendraaiers met een platte punt, alsook met een ster- of bijvoorbeeld een kruiskop. Goede schroevendraaiers zijn vervaardigd van speciale staalsoorten. Bij een juiste toepassing zijn ze praktisch onbreekbaar. Het heft van een schroevendraaier wordt meestal gemaakt van een slagvaste, onbreekbare kunststof. Soms vervaardigt men het heft nog van een taaie houtsoort. Er zijn ook schroevendraaiers waarvan de steel geheel door het handvat loopt en uitkomt bij de achterkant. Dit is een beitelschroevendraaier. Vaste schroeven kunnen gelost worden door met een hamer op een metalen dop achter te slaan. De grootte van schroevendraaier en schroef dienen bij elkaar te 'passen' om beschadiging bij schroevendraaier en/of schroef te voorkomen.

In plaats van schroevendraaiers worden ook wel losse schroefbits in een schroefboormachine gebruikt. Deze zeskantige stiftjes zijn er in velerlei vormen en lengten. Zo zijn er kruis- of ster-, platte voor sleuf, zeskantige maar ook vierkante en andere vormen, bij elkaar tientallen verschillende vormen. Variërend in lengte van enkele centimeters tot meer dan 10 centimeter. De bits worden in een – meestal magnetische – houder geplaatst die vervolgens in de schroef- dan wel boormachine wordt geklemd. Toch gebruikt men niet voor alle schroeven een schroefboormachine. Horlogemakers en instrumentmakers gebruiken voor het fijne werk speciale kleine schroevendraaiers.

Doorgaans worden schroeven rechtsom vastgedraaid en linksom los.

Veelgebruikte types schroevendraaiers:

  • sleufkopschroevendraaier (plat);
  • phillipsschroevendraaier PH (kruiskop zonder verdere markering);
  • pozidrivschroevendraaier PZ (kruiskop met extra sterretje).
Links de phillips kruiskop en rechts de Pozidriv-schroef en bit

De laatste twee types lijken op elkaar en worden daardoor weleens verwisseld. De Pozidriv heeft vier extra ribben ten opzichte van de Philips-uitvoering. Alleen een goede passing is er indien de juiste combinatie schroevendraaier/schroef wordt toegepast. Bij gebruik van het juiste Pozidriv-schroefbit of schroevendraaier zal de schroef ook bij horizontaal houden van de schroef in de schroevendraaier of bit blijven zitten.

Er bestaan meerdere typen schroevendraaiers waaronder:

  • buitenzeskant
  • inbus
  • torx - wordt steeds meer toegepast ten opzichte van de kruiskop
  • Tri-Wing (TW)
  • Xeno - SL/PZ, combinatie van sleuf en Pozidriv

Voor werk aan elektrische installaties bestaan er geïsoleerde schroevendraaiers.

Zie ook

Literatuur

  • Witold Rybczynski, One Good Turn: A Natural History of the Screwdriver and the Screw. Toronto: Harper Flamingo Canada, 2000, ISBN 0002000318.
Zie de categorie Screwdrivers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.