Custom Rom

Android is een open besturingssysteem waar iedereen mee aan de slag mag gaan. En dat gebeurt ook. Er zijn een aantal ontwikkelaars (die dit vaak prive erbij doen, maar wel erg professioneel!) die de Android software geschikt maken voor bijna iedere Android smartphone en tablet. Zij maken een “eigen” rom-versie van Android voor een specifieke smartphone of tablet. Dus als jouw smartphone of tablet al wat ouder is en je fabrikant geen updates meer uitbrengt voor jouw toestel, dan kun je ervoor kiezen om zo’n custom rom erop te installeren.

Zo is er bijna voor ieder apparaat wel al een versie verschenen. De twee grootste aanbieders / ontwikkelars zijn Cyanogenmod en AOKP (Android Open Kang Project). Zij bieden beiden voor diverse smartphones en tablets hun eigen Android rom (custom rom) met als bijzonderheid dat AOKP de bron van Cyanogenmod gebruikt.
Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van zo’n custom rom? We hebben ze even op een rijtje gezet voor je.

Voordelen:

  • Laatste versie van Android beschikbaar
  • De laatste functionaliteiten ter beschikking
  • Vanilla Android. Er is geen schil aanwezig om Android zoals bv. HTC en Samsung doen. Hierdoor presteert vaak de telefoon of tablet beter.
    Je hoeft niet te wachten op de fabrikant totdat deze een update uitbrengt voor jouw toestel. (soms komt er zelfs helemaal geen update meer uit)

Nadelen:

  • Vaak geven fabrikanten aan dat de garantie vervalt zodra je een custom rom installeert.
  • Niet alle custom roms zijn even stabiel. Let daarom goed op of de custom rom een stable release is (en niet een ontwikkelversie).
  • Soms functioneren niet alle onderdelen in de smartphone of tablet. Denk hierbij bv. aan een niet werkende camera op een tablet.
  • Het installeren van een custom rom is niet zonder risico. Het kan gebeuren dat een toestel “gebricked” raakt waardoor het onbruikbaar wordt. Installeer dan ook alleen custom roms indien je wat meer ervaren bent.